torsdag 15 augusti 2013

Axel Oxenstierna - del 4 Jakten på en drottning


Ebba Brahe

Gustav Adolf blev förälskad i Ebba Brahe, riksdrotsen greve Magnus dotter. Han ville göra henne till sin drottning men det var hans mamma änkedrottningen Kristina, helt emot.

Flera medlemmar i rådet, kanske främst Axel, försökte lirka till kungens fördel för att han skulle få gifta sig med Ebba och ett tag såg det ut att lyckas. Men när det väl kom till kritan var änkedrottningen benhård. Hon tillät inte sin son att gifta sig med grevedottern.

Gunnar Wetterberg menar att man kan se spänningar mellan kungen och Axel fram till denna tid. Kungen verkar ha skyllt det faktum att Älvsborgs lösen blivit så dyrt på Axel. I och med händelserna kring Ebba Brahe verkar det dock vända menar han.
”I det som låg kungen närmast hjärtat gjorde kanslern vad han kunde för att bryta änkedrottningens motstånd”, skriver Wetterberg.

Vid sommaren 1615 - när affären med Ebba var avslutad - började en seriös jakt efter en drottning åt Gustav Adolf. Kungens val för denna gång på någon som änkedrottningen också gillade; nämligen Maria Eleonora av Brandenburg.
Det finns mycket att säga om den historien i sig - den involverar bl a en hel del motstånd från Maria Eleonoras familj till en början. Men Gustav Adolf gav sig inte utan reste förklädd för att själv träffa Maria. De blev förälskade men Marias mor visade bort Gustav Adolf. Han reste runt i Tyskland medan Maria Eleonora bearbetade sin mor och till slut gav hon med sig.

Maria Eleonora
Axel betroddes uppdraget att hämta Gustav Adolfs blivande brud till Sverige.

Den 25 november 1620 gifte de sig och Sverige fick en tyskfödd drottning. Tydligen ska Axel i ett brev skrivit följande ord om Maria Eleonora:
”Jag kan icke nog tacka Gud att min nådige konung får en så dygdig, väluppfostrad och väl gestaltad gemål.”

Men Wetterberg skriver:
”Tids nog skulle ahns uppfattning om Maria Eleonora förändras.”
Axel Oxenstierna - makten och klokskapen, Wetterberg Gunnar, Bokförlaget Atlantis AB 2013

Vet inte helt vad det innebär men det visar väl sig. Blir som en härlig cliffhanger till längre fram, haha!


På återhörande från Axel.

Inga kommentarer: